OTVORENO GOVORI O IZGUBLJENIM PRIJATELJIMA I BIVŠIM LJUBAVIMA I OTKRIVA DA JE JEDINO SLAB NA KĆERKU ANU

Milorad Vučelić, političar i biznismen, čiji su zaštitni znak kubanske cigare, već pet meseci uređuje svoj antiglobalistički nedeljnik Pečat. Diplomirani pravnik i levičar po opredeljenju, rođen je u Sivcu kraj Crvenke gde ima kuću, pa to mesto smatra svojim zavičajem bez koga ne bi mogao da zamisli svakodnevni život. Šmeker koga su žene obožavale, otac Branislava i Ane, kaže da se njegov život deli na dva perioda - pre politike i posle.

Vučelić: U svojoj četrdeset petoj godini sam postavljen za predsednika Socijalističke partije Srbije, a zatim sam bio i poslanik u tri mandata. Zadovoljan sam svojom političkom karijerom do 1995. godine, a posle sam bio uspešniji u drugim poslovima.

Za razliku od današnjih političara koji, kako kaže, počinju svoj život u politici, Vučelić se bavio raznim poslovima i zbog toga ga savremenici nazivaju majstorom svih zanata.

Vučelić: Veći deo života sam aktivno radio novinarski posao, uređivao sam Student, Književnu reč, Književne novine, NIN, pa Televiziju Politika, Televiziju Novi Sad i Radio-televiziju Srbije...


Nekada jedan od politički najmoćnijih ljudi u zemlji, danas bogati opozicionar, kome su pripadale najlepše žene prošlog veka, prvi put otvoreno govori o tome kako je podneo samoubistvo brata, zašto je izbledelo prijateljstvo sa Emirom Kusturicom i Dobricom Ćosićem i koliko mu je vremena trebalo da shvati razliku između vođenja ljubavi i Čistog seksa ...

PLEJBOJ: Odakle su Vučelići?

VUČELIĆ:
Iz Brskuta. Bratonožići. Jedan deda, Panto Vučelić, poginuo je na Skadru. Ovaj drugi, Vojvodanin Vlaškalić bio je solunski dobrovoljac, prošao je i nemački i ruski logor. Otac je bio načelnik UDBe u Subotici. Pravi Crnogorac, nevešt u svim domaćinskim poslovima. Mnogo je brinuo o nama, želeo je da nešto postanemo u životu. Imao sam mlađeg brata. Izvršio je samoubistvo. Mama nije radila. Potpuno se posvetila porodici. Bila je puna ljubavi, nežna, ali stroga, vodila je računa o tome da budemo najbolji daći. Sećam se da je kupovala komplete iz biblioteke "Srpska književnost u sto knjiga" i da me je terala da čitam. Gimnaziju sam završio u Vrbasu. Često smo se selili.


PLEJBOJ: Otac je, kažete, bio pravi Crnogorac, koji nije voleo kućne poslove. A vi?

VUČELIĆ:
Ni ja ih ne volim. U kući ništa ne radim. Znam da skuvam kafu i čaj iz kesice. Nekoliko puta sam bezuspešno pokušao da napravim hemendeks. Nikada nijednoj ženi s kojom sam bio nije palo na pamet tako nešto da traži od mene. Sa ostvarenom, kompletnom ženom nemate takvih problema. Povremeno bi se pojavila neka ludača koja bi govorila da mora postojati podela poslova, ali mi je to bilo smešno. Nisam želeo da s njom delim kuvanje, pranje sudova, čišćenje. Mislio sam da je mnogo važnije kako da podelimo neke druge, mnogo lepše stvari. Ipak sam odrastao u takvoj porodici gde nikada nisam video da moj otac ili deda rade nešto slično. Vaspitan sam na muškom mitu, istoriji, pričama, epskoj poeziji. Znalo se ko kuva, sprema Božić, Uskrs, slave...

............... 

Poremećeni odnosi u partiji uticali su na pad rejtinga SPS

Najbolje bi za Srbiju bilo kada bi vladu formirali SPS, SRS i DSS


STOP:  Šta to konkretno znači? Da li ćete u narednom periodu biti istinska levičarksa stranka zasnovana na modelu sveta rada i kapitala i poštovanju ljudskih prava i stvaranja društva socijalne pravde?

VUČELIĆ:
Mi nemamo uzorak kada su u pitanju ljudska prava budući da su socijalisti levičari prvi uveli ravnopravnost polova i doveli do jedne prave revolucije kada su ljudska prava u pitanju. Mi nastavljamo tradiciju poštovanja ljudskih prava, pre svega na pravo slobode. Insistiramo na onim socijalnim pravima, pravima na zaposlenost, pravima na rad, na besplatno školovanje i na socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Jednom rečju, na pravo čoveka da bude zdrav. Mi smo stranka na strani sveta rada. Moderna levica u svetu nisu ni Bler ni Klinton. Takođe mi imamo i antiglobalističku notu.


Naslovna
- Biografija - Aktivnosti - Politika - Mediji - Kultura - Knjige - Sport

Članci - Intervjui - Drugi o Vučeliću - Foto Galerija - Linkovi